Wormbesmetting door paardenmest verminderen

8 september 2022 Shares

Home Mest afvoeren Wormbesmetting door paardenmest verminderen

Door Nijssen Fourages/ 8 september 2022 Shares

Wormbesmetting door paardenmest verminderen

Paarden en met name paardenmest zijn een cruciale schakel in het levenscyclus van verschillende wormen, insecten en zelfs de leverbot slak. Dit komt omdat een paard een ideale gastheer is voor de ontwikkeling en groei van deze parasieten.

Om de kans op infectie bij paarden te minimaliseren is goed mest- en wormenmanagement cruciaal voor hobbymatige en bedrijfsmatige paardenhouders. In dit artikel geven wij enkele tips voor een goed mestmanagement.


Mestcontainers en mest afvoeren voor particulieren

mestcontainer-modellen-nijssen-fourages

Bekijk Mestcontainers
Containeruitvoeringen van 1.600 liter t/m 15m3


– Partners van Fourages –

logobar-klanten


De rol van paarden in de  wormencyclus

Wanneer paarden tijdens de warme maanden in de wei staan, eten en ontlasten ze in de weide. Hierdoor komt de mest terecht bij het verse gras waar de paarden tussen foerageren. Als de mest geïnfecteerd is kunnen de wormeneitjes van een paard of ander graasdier ingenomen worden door uw paarden, wat leidt tot het verspreiden van de wormen infectie.

Om de wormencyclus te doorbreken is het belangrijk om de wormeneitjes systematisch uit het weiland te halen en ze zo van voedingsbodem te ontzien. Dit betekent het opruimen van de mest uit de weide.

Paardenmest-stro-drollen


Veel voorkomende parasieten bij paarden zijn:

  • De bloedworm deze kan onder gunstige omstandigheden 6 maanden overleven op de weide.
  • Spoelwormeitjes kunnen tot 10 jaar lang infectieus blijven en zijn ook de meest voorkomende infectie.
  • De leverbot slak, deze komt steeds vaker voor in het westen van het land. Mede doordat de drassige graslanden een ideaal leefgebied creëert voor deze slak. De slak komt met name voor op plekken waar koeien of schapen op hebben lopen grazen.

Bron: https://www.wormenco.nl/wormen


Mestonderzoek & ontwormen

Wij wijzen u erop dat de kans op een wormeninfectie bij paarden nooit helemaal geëlimineerd zal kunnen worden. De meeste paardenhouders ontwormen hun paarden daarom ook op een vast schema.

Een korte termijn oplossing die op lange termijn veel negatieve effecten zal hebben op de paardenhouderij. Want op lange termijn zal de resistentie van de wormen ervoor zorgen dat ontwormingsmiddelen minder effectief zullen zijn, waardoor de resistentieproblematiek toeneemt.

Daarom adviseren we om regelmatig een mestonderzoek bij u paard uit te voeren. Waardoor u de specifieke parasiet gericht kan doden. Hoe u dit het beste kunt doen leest u in dit artikel op de Paardenarts.nl.

Wilt u weten welk ontwormingsmiddel u dient te gebruiken bij een specifieke infectie bekijk dan dit artikel op Paardenarts.nl.

Tips voor beter weide- wormmanagement

  • Verwijder tijdens de weidegang minimaal 2x per week de mest van het land.
  • Laat andere graasdieren op het land grazen, vooral op de oude stukken
  • Weid je paarden om de twee tot drie weken om zodat ze niet steeds op hetzelfde stuk grazen. Doe voor het omweiden een mestonderzoek, dan komen er zo min mogelijk wormeneitjes op de wei terecht.
  • Kies ervoor het land te maaien.

Hoe ruimt u snel en efficiënt de mest op uit de wei?

De tools die u gebruikt bij het uitmesten van de paardenstal zijn veelal ook te gebruiken in de wei. Hiervoor hebben wij een apart artikel geschreven waardoor u efficiënt en hygiënisch de paardenmest kan afvoeren. Bekijk de beste tools voor het opruimen van paardenmest uit de paardenweide of paardenstal.

Mestzuiger

Daarnaast zijn er ook mestzuigers op de markt, zoals deze Honda mestzuiger. Mestzuigers zijn de stofzuigers voor op de weide en kunnen worden gebruik om sneller de mest uit het land op te ruimen.


Wat kunt u met de overgebleven mest doen?

De eerste optie is om de paardenmest te composteren door een composthoop aan te leggen. Dit kost veel arbeid maar levert een goede bodemverbeteraar op voor uw eigen moestuin of de moestuinen in de buurt.

paardenmest-composteren-wormenhotel-wormenbak

Een andere manier is gebruik te maken van wormen om te composteren, hiervoor worden wormenhotels of wormenbakken gebruikt. De wormen die hiervoor gebruikt worden zijn compostwormen die niet schadelijk zijn voor uw paard.

Deze compost wordt vermicompost genoemd. Houd er rekening mee dat het veel aandacht vergt, omdat de compostwormen niet erg houden van zuren in de paardenmest. Door de mest goed te mengen met organisch afval uit de keuken kunt u een prachtige bodemverbeteraar produceren.

Bekijk wormhotels bij Bol.com


Wilt u hygiënisch van uw mest af?

Dan kunt u kiezen om de mest af te laten voeren. Wij hebben in een artikel 8 tips op een rijtje gezet hoe u paardenmest kan afvoeren.

Daarnaast kunt u ervoor kiezen om de mest door een bedrijf te laten ophalen inclusief een mestcontainer volgens wet- en regelgeving

mestcontainer-modellen-nijssen-fourages

Bekijk Alle Mestcontainers
Containeruitvoeringen van 1.600 liter t/m 15m3


Bronnen:

Van Gulik, I. (2021, 19 januari).  Wormen bij paarden. Geraadpleegd op 19 januari 2021

Van Gulik, I. (2020, 23 Oktober). Mestonderzoek. Geraadpleegd op 19 januari 2021

Worm&Co (2020, 20 januari). Welke wormen zijn er? Geraadpleegd op 19 januari 2021

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *