Top 10 stalbenodigdheden

24 december 2022 Shares

Home Mest afvoeren Top 10 stalbenodigdheden

Door Nijssen Fourages/ 24 december 2022 Shares

Top 10 stalbenodigdheden

Voor het opruimen en afvoeren van de paardenmest

Gaat u een paard of pony aan huis nemen? Of heeft u een paard staan bij een manege, pensionstal of thuis? Hoe gaat u dan om met het uitmesten van de stal, en het afvoeren van de mest? Het is belangrijk om dit goed geregeld te hebben, want het is een tijdrovende klus die elke dag terugkeert.

We hebben 10 producten verzameld die het uitmesten van de stal eenvoudiger, sneller en hygiënischer maken. Bij het selecteren van de producten hebben we ook gekeken of deze ergonomisch in gebruik zijn.


– Partners van Fourages –

logobar-klanten


#1. Mestvork

“Houd rekening met uw houding tijdens het uitmesten van de stal.”

Om een ergonomische houding te behouden tijdens het uitmesten, raden we aan om een mestvork met een lange steel te gebruiken. Dit verkleint de kans op rugklachten door het bukken en maakt het mestvrij maken van de paardenstal minder arbeidsintensief.

Bij het kiezen van de juiste mestvork is het belangrijkst om rekening te houden met de bodembedekking waarop uw paard staat. Zo zijn er bijvoorbeeld mestvorken geschikt voor grove strooisels zoals stro of voor fijne strooisel zoals vlas of houtkrullen.

Als uw paard alleen op stro staat, is het aan te raden om een grove mestvork met vier tanden te gebruiken. Deze mestvork heeft ruimere openingen tussen de tanden, waardoor het schone stro ertussenuit valt.

Door dit schone stro opnieuw te gebruiken, kunt u besparen op de kosten voor stalbedekking. Bovendien is een mestvork met vier tanden gemakkelijker te reinigen dan een mestvork met meerdere tanden.

mestvork-4-tanden-met-steel-Hendrik-Jan

Bekijk Prijs (Bol.com)

Staat je paard op een fijnere bedding? Zoals vlas, houtkrullen of boxenspan. Gebruik dan een mestvork met meerdere tanden. Doordat de tanden dichter op elkaar staan valt de strooiselmest niet tussen de opening. Daarentegen is er genoeg ruimte tussen de tanden om het “schone strooisel” her te gebruiken.

horka-mestvork
Bekijk bij Agradi.nl

De Horka Mestvork heeft een lange aluminium steel van 160 cm, waardoor je minder hoeft te bukken tijdens het uitmesten. Het kunststoffen onderstel van de mestvork komt met een bovenklem. Deze bovenklem zorgt ervoor dat er minder mest tussenuit valt, dit versneld het uitmesten van de box. De kunststoffen vork zorgt daarnaast voor minder krassen op de stalvloer.


#2. Mestboy

“Mestboy met hark, de stoffer en blik van de paardenhouderij.”

Een mestboy is de stoffer en blik van de paardenhouderij. Zo wordt de mestboy met hark gebruikt om gericht natte plekken en drollen uit de stalbodembedekking te verwijderen.

Hiernaast kunt u de mestboy gebruiken voor het reinigen van de paardentrailer en het verwijderen van mest uit de paddock. Zodat u kan besparen op de bedding van uw paard en minder frequent de mestvoorziening hoeft te ledigen.

Wij raden de gebruiksvriendelijke mestboy aan van fabrikant Horka. De lange steel van 90 cm voelt stevig aan en zorgt ervoor dat u minder hoeft te bukken. Zo kan u met een beter postuur de stal uitmesten wat beter is voor uw rug. De Mestboy is te verkrijgen in meerdere kleuren en 2 maten, namelijk 90 cm en 75 cm.

De zwarte bak van de Mestboy is gemaakt van PVC en de aluminium hark heeft een gesloten achterkant waardoor die ideaal te gebruiken is als schraper. Helaas kan je de hark niet aan de schep hangen, waardoor de Mestboy makkelijker te vervoeren zou zijn.

kerbl-mestboy-thumb

Bekijk Prijs (Bol.com)

Een andere goede optie is de Quick Pick van het merk Krämer. De quick-pick is een mestboy met een bewegelijke ophanging. Dit voorkomt dat de schop tijdens het vervoeren van de mest eruit valt. De schop is te ledigen door de handgreep aan de onderkant. De lengte van het handvat is zo gekozen dat je tijdens het optillen niet hoeft te bukken.

kramer-quick-pick-thumb
Bekijk bij Kramer.nl

#3. Mestcontainer

“Nijssen Fourages haalt mest op bij hobbymatige en bedrijfsmatige dierenhouders.”

Bij het uitmesten blijft er natuurlijk wat over, mest. Om te voldoen aan wet en regelgeving, heb je een mestvoorziening nodig die 100% vloeistofdicht is.

Dit om te voorkomen dat de stikstof en fosfaat in vaste mest, zoals paardenmest, de bodem en het grondwater verontreinigd. Daarnaast minimaliseert u de kans op wormenbesmetting bij uw paarden.

alle-paardenmestcontainer-uitvoeringen
Al onze mestbakken

Bij mestcontainer.com kan u mestcontainers huren of kopen. Daarnaast verzorgen we ook de mestafvoer, van hobbymatige en bedrijfsmatige dierenhouders.

Onze mestcontainers zijn voorzien van:

Bekijk Alle Mestcontainers
Containers van 1.600 liter t/m 15m3


#4. Mestkruiwagen

“Zorg voor ergonomisch gereedschap bij het handmatig instrooien en uitmesten. (bron)”

Een goede stalkruiwagen maakt het vervoeren van de mest en het kiepen in de mestopslag, zoals een mestcontainer eenvoudiger. Kies daarom een professionele mestkruiwagen welke stabiel is met een volle lading paardenmest. Want een lading die uit puur drollen bestaat kan tot wel 100 kg wegen.

Het frame en de bak moeten bestand zijn tegen de mestzuren in de urine, die tot corrosie kunnen leiden. Een kunststoffen bak met coating of een gegalvaniseerde stalen bak zijn hier goed tegen bestand.

Qua volume is het normaal om tussen de 130 en 180 Liter te zitten, maar er zijn ook bakken die tot 450 liter kunnen vervoeren. Kosten van een professionele mestkruiwagen bedragen tussen de 150- 250 euro.

gegalvaniseerde-kruiwagen-en-kunststof-kruiwagen

Stalkruiwagens komen in vele opties daarom hebben wij er een apart artikel over geschreven met 5 kruiwagens die allemaal een speciaal voordeel hebben.

Bekijk Top 5 Stalkruiwagens


#5. Stalbezem

“Neem een stalbezem met kunststofvezels door zijn vloeistof werende werking.”

Een stevige stalbezem met slijtvaste PPN vezels is een welkom gezicht in de stal. De synthetische vezels verwijderen fijn strooisel zoals vlas of houtkrullen gemakkelijk uit de stal, maar het vocht wordt afgeweerd.

Op die manier blijft de bezem schoon van overgebleven urine of water. Kies daarnaast ook voor een bezem met een lange steel. Zodat u niet te veel hoeft te bukken tijdens het leegvegen van de stal.

Tip: Reinig eens per 3 tot 6 maanden de stal met de hoge drukreiniger en schoonmaakmiddel. Spoel alles goed na en laat voldoende drogen, voordat je de bodembedekking (terug)plaatst.

stalbezem-thumb

Bekijk Prijs (Bol.com)

Een goede stalbezem, zoals deze, is naast het uitbezemen van de stal ook te gebruiken voor andere klussen. Zoals het aanvegen van bladeren en takjes in de tuin, of het schoonmaken van uw erf of buitenterrein. Een stalbezem kan dus een veelzijdige werking hebben.


#6. H2Go Bag

“Reinig de stal grondig met water.”

Wilt u de box wel eens schoonmaken, maar kom je met de tuinslang niet overal bij? Neem dan een H2Go zak (bekijk bij Bol.com). De H2Go zak heeft een inhoud van 80 Liter, waardoor je water kan vervoeren in de kruiwagen zonder een druppel te morsen. Het water kan je gebruiken voor het bijvullen van de watervoorziening of voor de reiniging van de stal.

mm-Waterzak-H2Go-Bag

Bekijk Prijs (Bol.com)

De H2Go bag is gemaakt van stevig kunststof met een aangehechte afsluitdop. Deze word geleverd met een antislipmat waardoor de zak niet uit de kruiwagen glijdt. Na gebruik is de H2Go bag gemakkelijk op te vouwen en op te bergen.


#7. Vastzetketting

“Houd uw paard veilig tijdens het uitmesten van de stal.”

Een ijzeren vastzetketting met een Polyester hoes is ideaal wanneer u de stal wilt uitmesten wanneer uw paard niet naar buiten kan. Zo kunt u gefocust de paardenstal hygiënisch uitmesten.

 

Imperial-Vastzetketting-thumb

Bekijk Prijs (Bol.com)

De vastzetlijn voor uw paard kan ook worden gebruikt in de paardentrailer. U kunt ook gebruik maken van een elastische trailerlijn. deze geeft uw paard meer ruimte op te manoeuvreren en mee te bewegen met de auto tijdens het rijden.

Imperial-Trailerlijn-Elastisch-thumb

Bekijk Prijs (Bol.com)


#8. Sherpa Miniloader

“De oplossing voor uitmesten en andere klussen voor de grote paardenhouderij.”

Neem het uitmesten van uw paardenstal naar het volgende niveau met de Sherpa Miniloader. Deze miniloader is een mestvork en mestkruiwagen in 1 en maakt het uitmesten van de stallen een snel karwei. De Sherpa Miniloader is geschikt voor grote maneges, pensionstallen, dierentuinen en veehouderijen.

Sherpa-Miniloader-thumb
Bekijk bij Sherpaminiloaders.com

Gemiddeld zijn de afmetingen van de sherpa miniloaders:

  • Lengte: 152 cm
  • Breedte: 80-112.5 cm
  • Hoogte: 120-125 cm

De Sherpa heeft een gebruik van 4 tot 6 uur na een volle lading, daarnaast heeft de Miniloader meerdere opzetstukken en kan daardoor voor diverse doeleinden gebruikt worden.

Wat klussen rondom de pensionstal of manege een stuk leuker maakt. Houdt wel rekening dat de stallen makkelijk in te rijden moet zijn voor de Sherpa miniloader van 1500kg.

De Sherpa miniloader is verkrijgbaar in een elektrisch, benzine en diesel variant, waarbij de afmetingen per uitvoering verschillend zijn. De sherpa kan in weer en wind gebruikt worden, maar we raden aan de machine droog op te bergen zodat er minder roestvorming zou kunnen ontstaan.


#9. Mestemmer

“Een gegalvaniseerde mestemmer is bestand tegen de zuren in de paardenurine.”

Een Mestemmer is handig om als een “afvalbakje” te gebruiken in de stal. Zodat non-gerelateerde spullen apart wordt gehouden van de mest. Wat anders tot vervuiling in de mesthoop kan leiden. Mest afvoerders worden hier steeds strenger op om de waarde van te mest te waarborgen.

emmer-gegalvaniseerd-thumb

Bekijk Prijs (Bol.com)

Anders kan je een mestemmer gebruiken om kleine hoeveelheid drollen te vervoeren. Kies daarbij wel voor een gegalvaniseerde mestemmer die bestand is tegen mestzuren uit de urine. Eventueel kan hiernaast rubberen handschoenen worden gebruikt om de drollen op te rapen.

 


#10. Hooivork

“Gebruik geen mestvork om de nieuwe stalbedekking aan te brengen.”

Net als een mestvork komt een hooivork in meerdere aantallen tanden, dit is omdat bodembedekkingen is vele varianten voorkomt. Dit is waarom we twee soorten hooivorken aanraden waarvan de eerste met twee tanden vooral gebruikt kan worden voor het losschudden van lang materiaal zoals hooi en stro.

Hendrik-Jan-hooivork-2-tanden-thumb

Bekijk Prijs (Bol.com)

Deze tweede hooivork (zie hieronder) is beter voor het losschudden van grove houtkrullen. De hooivorkbeschikt over zes tanden en de vork is voorzien van een 85cm steel met T-greep.

Talen-Tools-Mestvork-6-tands--thumb

Bekijk Prijs (Bol.com)

Het is belangrijk niet de mestvork als hooivork te gebruiken omdat de organismes in de oude mest dan op het nieuwe hooi of stro kunnen komen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *